Читај ми!

Веза целијакије и царског реза

Начин доласка на свет одређује формирање цревне флоре, утврдили су стручњаци. Порођај царским резом повећава код детета ризик од гастроинтестиналних болести, међу којима је и целијакија.

Истраживање спроведено у Немачкој сугерише да деца рођена царским резом имају у просеку 80 одсто веће шансе за целијакију него деца рођена природним путем.

У студији су анализирани подаци 2.000 малишана третираних због целијакије, Кронове болести, улцеративног колитиса и других гастроинтестиналних болести.

У часопису Pediatrics, у којем је објављена студија, наводи се да је порођај царским резом био у вези искључиво са већим ризиком од појаве целијакије, аутоимуног поремећаја који карактерише абнормална реакција имуног система на глутен.

Глутен је протеин присутан у неким житарицама, а код особа с целијакијом изазива упале и оштећења танког црева.

Истраживачи верују да је добијене резултате могуће објаснити тиме што деца која су дошла на свет царским резом нису била изложена микробима попут деце рођене вагинално, што касније може да утиче на формирање њихове цревне флоре, такозваних добрих микроба који помажу при пробави и штите од патогена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи