Читај ми!

Безалкохолно црно вино снижава притисак

Полифенол из црног вина има далеко бољи учинак у снижавању крвног притиска када алкохол није присутан. Безалкохолно црно вино, уверени су шпански стручњаци након истраживања које је открило његову снагу у борби против кардиоваскуларних болести, могло би да постане део терапије у случајевима блажих облика хипертензије.

Особама са срчаним болестима један од важних савезника могло би да буде безалкохолно црно вино, јер снижава крвни притисак, открили су шпански научници закључивши да такво вино које садржи алкохол нема исти ефекат на здравље.

Резултати истраживања први пут су показали да је за позитивно дејство на здравље одговоран антиоксиданс полифенол из вина, а не алкохол.

Шпански научници такође су закључили да алкохол у вину поништава добар ефекат антиоксиданаса на крвни притисак.

Утврђено је и да мушкарци који су изложени већем ризику од срчаних болести имају нижи притисак након што свакодневно током месец дана пију безалкохолно црно вино.

Истраживањем је било обухваћено 67 мушкараца с дијабетесом или три и више кардиоваскуларна фактора ризика којима је била планирана иста исхрана, али су према врсти пића били подељени у три различите групе.

Испитаницима једне групе била је дозвољена конзумација неколико чаша вина дневно, друге безалкохолно вино, а треће џин.

И вино и безалкохолно вино садрже исте количине полифенола, док га џин не садржи.

Код оних који су пили црно вино забележен је једва приметни пад крвног притиска, уз џин нису забележене никакве промене у притиску, док је код припадника групе која је уживала у безалкохолном вину забележено је знатно снижење притиска.

Научница која је водила истраживање Гема Чива-Бланч са Универзитета у Барселони навела је да би конзумирање безалкохолног црног вина могло користити као део терапије у случајевима блажих облика хипертензије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи