Читај ми!

Артритис се мора открити на време

У Србији око 30.000 људи болује људи од реуматоидног артритиса. Најчешће погађа људе између четврте и шесте деценије, жене три пута више. Болест је у порасту, чак погађа и малишане – око 2.000 деце болује што је забрињавајуће, па је потребно на време открити болест, истакнуто је на недавно одржаном симпозијуму.

Реуматоидни артритис је хронична запаљенска болест чији се узрок не зна. Углавном захвата зглобове, симптоми су општа слабост, малаксалост, јутарња укоченост, појава болних и отечених зглобова.

Статистички подаци показују да сваки четврти пацијент болује од тешког облика те болести која брзо напредује, па је потребно рано је препознати.

„Већина болесника са запаљенском болешћу зглобова има убрзану седиментацију и повишене реактанте акутне фазе у серуму. Такође, код болесника са реуматоидним артритисом можемо да нађемо позитивна аутоантитела с обзиром на то да се ради о аутоимунској болести", објашњава Мирјана Шефик Букелица, реуматолог са Института за реуматологију.

Потребно је да се што пре примени терапија док није дошло до оштећења зглобова како би се сачувала њихова функција.

„Последице нелечења јесу хронична оштећења и тешке деструкције зглобова и инвалидитет као дефинитивна последица. Осим тога, реуматоидни артритис је болест која не мора да захвати само зглобове, може да захвати унутрашње органе као што су плућа, бубрези, затим може да има и кожне манифестације", додала је др Шефик Букелица.

Две године су неопходне да би се поставила права дијагноза реуматоидног артритиса код нас. Због тога је Удружење реуматолога, заједно са Министарством здравља покренуло пројекат за рано откривање и лечење те болести, с циљем да се едукују и пацијенти и лекари.

„Требало би да се у великим реуматолошким центрима у Србији – у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу – оснују тзв. клинике за рани артритис, у које би пацијенти са сумњом у рани артритис могли да се јаве, да буду прегледани одмах, значи мимо јединствене листе заказивања, и да у практично једном кратком року од неколико дана, заврше комплетну дијагностику", каже реуматолог др Предраг Остојић, са Института за реуматологију.

Од те болести најчешће оболевају људи између четврте и шесте деценије, три пута више јавља се код жена. Ако се не дијагностикује на време, када прође пет година од почетка болести, половина оболелих озбиљно је онеспособљена за нормалан живот.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи