Читај ми!

Савремена пшеница непожељна на трпези?

За разлику од пшенице коју су користили наши преци, савремена верзија добијена генетским изменама не би се могла назвати здравом храном. Зрна модерне житарице садрже протеин глиадин због којег људи конзумирају 440 калорија више него што би требало. Резултат – вишак килограма и нарушено здравље.

Све више стручњака савремену пшеницу назива „отровом", јер осим вишка килограма може да изазове и низ различитих здравствених проблема.

Пшеница која се данас употребљава, није иста као она коју су јели наши преци.

Доктор Вилијaм Дејвис у својој књизи о пшеници Wheat Belly, пише да је то биљка створена генетским истраживањима шездесетих и седамдесетих година, што има много нових карактеристика, као на пример да садржи протеин глиадин.

То није глутен. Протеин глиадин је у ствари опијат на који су сви осетљиви. Везује се за рецепторе за опијате у мозгу и код највећег броја људи стимулише апетит.

Због тога људи конзумирају 440 калорија више наго што би требало, сваки дан, 365 дана у години.

Тешко да ће се произвођачи пшенице икада вратити на производњу праве пшенице, јер су њени приноси по хектару мањи, а то је економски неисплативо.

Међутим, Дејвис истиче да су многи већ почели да избегавају пшеницу и производе од ње, а резултати су брзо дошли – значајно су мршавији.

„Ако три човека изгубе по четири килограма, јака ствар. Али можемо да видимо да стотине хиљада људи губе 15, 40, 70 килограма. Дијабетичари престају да буду дијабетичари, људи који имају артритис осећају драматично олакшање. Људима престају да отичу ноге, да имају киселину, синдром нервозних црева, депресију и тако даље", прецизирао је доктор Дејвис.

Како би се избегли проблеми са производима од пшенице, овај стручњак сугерише да се једе „права храна" као што су авокадо, маслине, маслиново уље, месо и поврће.

„Њих је агробизнис најмање променио. Житарице никако не треба конзумирати, поготово што је у 90 одсто случајева у питању пшеница, а не јечам или лан", наводи стручњак додајући да чак ни конзумирање интергалних житарица не чини велику разлику.

„То је као да мењате нешто лоше нечим што је мање лоше. Треба елиминисати све житарице да бисте доживели не само побољшање здравља, већ потпуну трансформацију", закључио је доктор Дејвис.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи