Читај ми!

Срце и породична историја болести

Породична историја болести игра изузетно важну улогу код појединаца чији је један од родитеља, брат или сестра, па чак и рођак рано преминуо од срчаних болести. Код таквих пацијената ризик од развоја ране срчане слабости, коронарне срчане болести или вентрикуларне аритмије далеко је већи.

Особа која има члана породице преминулог од срца пре 60. године и сама је под већим ризиком од ране срчане болести, указује данска студија обављена на четири милиона људи током три деценије.

Стручњаци института „Статенс серум" у Копенхагену утврдили су да су они који имају једног од родитеља или рођеног брата или сестру који су рано умрли од срца, под двоструко већим ризиком да прерано оболе од коронарне срчане болести или вентрикуларне аритмије, често фаталног поремећаја срчаног ритма, преноси Ројтерс.

Чак и када је сродство нешто даље - бабе, деде, ујаци, стричеви, тетке, полубраћа, полусестре - ризик од преране коронарне болести срца је већи 43 одсто.

Што је више рођака који су умрли од срца пре 60, то је и ризик већи. Када су два или више сродника из првог колена прерано умрла од срца, ризик од прераног обољевања од срчане болести је петоструко повећан.

Промене у начину живота или терапија против повишеног притиска или холестерола вероватно могу да доведу до извесног смањења ризика за оне који су имали случајеве преране смрти од срца у породици, али то се још не може тврдити са сигурношћу, напомињу дански стручњаци.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи