Читај ми!

Купују хормони, не ми?!

За повећану жељу коју припаднице нежнијег пола имају за куповином и улепшавањем током неких дана у месецу криви су хормони! Плодни дани циклуса најчешће нису опасни по линију, али могу бити убитачни по новчаник, тврде стручњаци.

Лудовање хормона услед менструалног циклуса утиче на навике жена у куповини, показали су резултати најновијих истраживања.

„Наш циљ био је да покажемо како женски циклус утиче на потрошачке навике, на трошење новца и одабир артикала у индустрији текстила, козметике и хране", рекао је Гас Сад, један од истраживача, професор маркетинга пословне школе „Молсон" при Универзитету у Монтреалу.

Проучаване су животне навике 59 жена током 35 дана.

Испитанице су водиле дневнике у које су прецизно уписивале своје одлуке донете по питању облачења, конзумације калорија, хигијене и улепшавања и куповине током месеца. Откривен је известан шаблон у понашању.

Наиме, током плодних дана циклуса (од 8. до 15. дана у случају циклуса од 28 дана) примећено је да лепши пол више пажње поклања свом изгледу.

Објашњење за овај феномен лежи још у праисторији, у самом почетку еволутивног процеса.

„Некада су жене морале да се фокусирају на активности које би их учиниле пожељним супротном полу током плодне фазе месечног циклуса, када је вероватноћа за зачеће била највећа", објаснио је професор Сад.

Ти исти психолошки механизми постепено су довели до повећане конзумације током тог дела месеца.

Истраживачи су уверени да ће њихово откриће помоћи женама у тражењу образаца у свом понашању, што би довело до већег степена свесно донесених одлука током проблематичних дана, било да је реч о уношењу калорија или куповини.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи