Читај ми!

Боје лече психосоматске поремећаје

Терапија бојама, или хромотерапија, постаје све заступљенија у медицини, нарочито код лечења психосоматских тегоба. Поред тога што изазивају снажне емоције и реакције, боје значајно утичу на опште здравствено стање.

Сви људи имају омиљене, али и оне боје због којих се осећају депресивно. И емоционална стања често се описују реченицама као што су „бео као дух", „зелен од зависти", „црвен од беса".

Лечење бојама, или хромотерапија, користило се још у старом Египту, Грчкој, Кини, Персији, Индији, а данас је све заступљеније, истичу стручњаци.

Древни народи у лечењу су користили обојено камење, минерале, кристале. Као терапеутско средство, боја се данас користи и у медицини али и у другим областима.

Терапија бојама може да се примени у свакодневним ситуацијама, тако што се бира одећа у оним бојама које не показују тренутно, већ оно расположење у којем бисмо желели да будемо. 

Адекватан избор боја утиче на опште расположење. Јако је важан избор боја у простору у коме се ради и живи, као и на шољама за кафу или чај, па чак и боја намирница које се свакодневно уносе.

Рецимо, излагање црвеном светлу изазива нагли пораст енергије код атлетичара, док плаво светло помаже спортистима којима је потребна енергија на дуже време, тврди доктор Јакоб Либерман, аутор књиге „Светлост, лек будућности".

Либерман сматра да су реакције на спектар обојене светлости дубоко укорењене у људском нервном систему, јер се наша раса развијала и еволуирала под сунчевом светлошћу.

Зато је нормално да боје у људима изазивају снажне емоције и реакције и утичу на здравствено стање.

Нека истраживања показују да поједини делови мозга не реагују само на светло, већ и на светлост различитих боја, што стимулише или смањујује производњу хормона.

Лечење бојама је нарочито заступљено код лечења психосоматских тегоба.

Четрдесетих година прошлог века психотерапеут проф. др Макс Лушер, истраживао је везу између склоности према бојама и психолошке структуре, па је направио колор тест за испитивање личности, који се користи и данас.

Одређене боје намирница одговарају одређеним знацима хороскопа, у зависности од тога којој групи елемената припада знак, ватреним, земљаним, ваздушним или воденим.

Јакоб Либерман истиче да црвена боја буди и подстиче на акцију, а успешно делује и на последице опекотина, бубуљице, боре и уморну кожу.

Зелена ублажава последице стреса, смирује надражену кожу и подстиче циркулацију. Одлазак у природу где доминира зеленило смирује и ослобађа од стреса.

Наранџаста опушта, подиже расположење и подстиче сексуалност, утиче на регенерисање коже, подстиче метаболизам.

Жута подиже расположење, подстиче на акцију, повећава моћ концентрације, повољно делује на рад органа за варење. Фина нијанса жуте боје у просторији стимулише интелект.

Плава смирује, ублажава осећај бола, нарочито у глави, врату и леђима, а такође је ефикасна у терапији несанице и регулацији телесне тежине.

Љубичаста делује на лимфни систем и помаже у терапији против целулита. Подстиче креативност, духовност, доноси надахнуће.

Розе боја смирује, отклања агресију и позитивно утиче на насилно понашање, па се користи и у затворима, објашњава Либерман.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи