Читај ми!

Са килограмима расте и ризик од цревних полипа

Ризик од полипа расте с повећањем индекса телесне масе, показали резултати истраживања тима стручњака лондонског „Импиријал“ колеџа. Даље студије ће показати да ли гојазност утиче на развој канцера много раније него што се досад мислило.

Особе с вишком килограма, као и оне формално гојазне, склоније су ризику настанка полипа у дебелом цреву, који су понекад претходница канцера, упозорили су стручњаци лондонског „Импиријал" колеџа.

Тим стручњака из Велике Британије је анализирао резултате 23 студије, у којима је учествовало преко 100.000 људи из Сједињених Америчких Држава, Европе и Азије, тражећи евентуалну везу између полипа и повећаног индекса телесне масе (БМИ), пренела је новинска агенција Ројтерс.

Процена је обављена на основу смерница Светске здравствене организације (СЗО), према којима се особом с вишком килограма сматра она која има БМИ изнад 25, а гојазном она чији је БМИ већи од 30.

Утврђено је да је 22 одсто испитаника с вишком килограма или гојазношћу патило од полипа дебелог црева, према 19 одсто међу испитаницима нормалне тежине.

Такође је установљено да ризик од полипа дебелог црева расте с повећањем БМИ.

Хутан Ашрафијан, један од аутора студије, истакао је како она показује да је гојазност можда утиче на развој канцера много раније него што се досад мислило и да зато гојазне особе и оне с вишком килограма треба да на време обаве колоноскопију.

Према подацима СЗО у свету има око 500 милиона гојазних људи, а од рака дебелог црева 2008. године је умрло преко 500.000 особа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи