Читај ми!

Каријесу одзвонило

Научници су направили супстанцу "Keep 32", која уништавајући одређене бактерије у устима, чини зубе отпорним на каријес. Планирају да је пусте у продају за 14 до 18 месеци, кроз разне производе као што су зубна паста, течност за испирање уста, жвакаће гуме и неке намирнице.

Ускоро више неће бити потребе да се поправљају зуби, јер нова хемикалија убија све бактерије које узрокују каријес за само 60 секунди, објавили су научници једног универзитета у Чилеу.

У сарадњи са колегама са Универзитета „Оксфорд", чилеански научници направили су посебну супстанцу коју су назвали "Keep 32" према броју зуба које одрастао човек има, а тврде како би она у пастама, течности за испирање уста и жвакаћим гумама учинила зубе отпорним на каријес.

Ова супстанца уништава мутиране стрептококе, бактерије које претварају шећер у усној шупљини у млечну киселину, а која потом уништава зубну глеђ, пише Дејли мејл.

„Производ смо тестирали седам година, доказали да је делотворан и безопасан и верујемо да ће се наћи на тржишту кроз 14 до 18 месеци", наводи се у студији.

Нова хемијска комбинација би чак могла да се додаје одређеним намирницама, како би се спречило оштећење зуба за време оброка.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи