Читај ми!

Рана менопауза изазива шлог

Амерички научници тврде да жене које прођу кроз менопаузу пре 46. године, имају двоструко већи ризик да доживе срчани или мождани удар. То објашњавају утицајем нижег нивоа хормона естрогена.

Жене које прођу кроз менопаузу пре 46. године имају двоструко већи ризик за срчани или мождани удар, објавили су амерички научници.

Истраживачи Универзитета „Алабама" пратили су здравствено стање 2.509 жена различитог етничког порекла и при том је 28 одсто испитаница кроз менопаузу прошло пре 46. године, преноси агенција Ројтерс.

Стручњаци уочено повећање ризика за срчани и мождани удар објашњавају утицајем смањења присутности хормона естрогена.

Стручни часопис Menopause наводи да Американке кроз менопаузу пролазе у просеку пре 51. године.

Такође, научници упозоравају да жене које раније уђу у менопаузу имају већи ризик за анеуризме мозга, што сугеришу резултати истраживања спроведеног на Универзитету у Чикагу.

Часопис Journal of NeuroInterventional Surgery објавио је резултате прикупљене од 76 испитаница, које су прошле менопаузу и откривена им је анеуризма мозга.

Чак 26 одсто пацијенткиња којима је дијагностикована анеуризма у менопаузу су ушле пре 40. године, у поређењу с 19 одсто испитаница из контролне групе које нису имале такав здравсвени проблем.

Ризик од појаве анеуризми се смањивао за 21 одсто на сваке четири године каснијег почетка менопаузе, а према мишљењу истраживача, ове налазе је могуће образложити утицајем смањене присутности хормона естрогена код жена које рано улазе у менопаузу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи