Читај ми!

Не верујте др Гуглу

Постављање дијагнозе и одређивање терапије уз помоћ информација са интернета може имати далекосежне последице по здравље. Др Гугла питајте све, али о лечењу само одабраног лекара, указују стручњаци.

Када се обратите свемогућем доктору Гуглу за помоћ и напишете, на пример, да вас боли у грудима, ваша онлајн дијагноза ће гласити ангина пекторис, инфаркт, пнеумоторакс, тумор плућа, анксиозност... Ипак многи му и даље безрезервно верују.

Ако је судити по резултатима недавно спроведеног британског истраживања, готово да нема човека који бар једном није потражио помоћ од доктора Гугла.

Консултујући се са њим четвртина анкетираних пацијената је себи поставила дијагнозу и то погрешну.

У Србији је све више грађана који уз помоћ интернета постављају дијагнозу и одређује терапију.

Свака болест има велики број симптома и човек може са истим симптомима да болује од различитих болести.

Зато лекари саветују опрез.

Према речима Милене Турубатовић из Дома здравља „Савски венац", пацијенти се „проналазе" у многим болестима и „нађу се" у сваком симптому.

„Нису сви сајтови правилно написани и нису сви истинити. Последице - ако се они већ према неким правилима и упуствима са интернета препусте неком лечењу то је проблем", истакла је др Турубатовић додајући да се нада да грађани, ипак, имају поверања у свог изабраног лекара.

Вишемесечно чекање на преглед и нелагодност пред докторима, нарочито када је реч о лечењу полних болести, најчешћи су разлози због којих грађани уместо од лекара помоћ траже од доктора Гугла.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи