Читај ми!

Чистији зуби за здравије срце

Једна посета стоматологу годишње ради професионалног чишћења зуба је довољна како би се смањио ризик од кардиоваскуларних обољења, резултат је истраживања спроведеног на Тајвану.

На основу истраживања спроведеног на Тајвану, људи коју су редовно одлазили код стоматолога на професионално чишћење зуба имали су чак 24 одсто мање вероватноће да оболе од кардиоваскуларних обољења.

Портал Мој доктор преноси да се ризик од срчаног удара мањи чак 13 одсто код оних који често иду код стоматолога у односу на људе који зубара нису никада посећивали.

Лоша орална хигијена је увек била довођена у везу сa многим обољењима, а ово истраживање је доказало да утиче у великој мери и на обољења срца и крвних судова.

Научници су до сада такве тврдње објашњавали тиме што прање зуба и уклањање бактерија из саме усне дупље доводи и до мањег броја запаљенских процеса у организму који су одговорни за настанак кардиоваскуларних обољења и слабљења срчаног мишића.

Више од 100.000 људи је учествовало у истраживању и то особе које у породичној анамнези немају историју срчаних обољења, гојазност или чланове породице који су страствени пушачи у периоду дужем од 20 година.

Резултати истраживања су, пре свега, охрабрујући јер, како тврде лекари који су га спроводили, довољно је да само једном годишње посетимо свог стоматолога и урадимо професионално и стручно чишћење зуба да бисмо смањили ризик од настанка срчаних обољења и тегоба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи