Читај ми!

Никако на сунце без заштите!

Високе температуре, али и УВ зрачење, саветују стручњаци, треба дочекати уз производе са високим степеном заштите, одговарајућу гардеробу и свест о томе да дубоку хладовину не би требало напуштати између 11 и 15 часова.

Неколико дана пре званичног почетка лета високе температуре у Србији отварају изнова причу о штетном утицају УВ зрачења, уз неизоставна упозорења стручњака из области климатских промена да се на сунце не излази без заштите.

Ко је на удару, како се заштитити, како проблеме свести на „решиве", објаснио је стручњак Климатског центра Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) Драган Михић.

„Не напоље од 11 до 15 часова, барем не без заштите од УВ зрачења", прво је упозорење шефа Групе за климатске анализе и промене које је, наизглед, свима познато, али пракса указује да их многи и даље не примењују и излажу се ризицима различитог степена.

„Тренутно је врло висок УВ индекс, 9-10, и у нашим крајевима смањиће се тек 25-26. јуна. До тада посебан опрез, даље у складу са свакодневним прогнозама", прецизирао је Михић у изјави за Танјуг.

Први на „удару" су светлопути, светлооки и деца, подсетио је Михић и препоручио шешир и наочаре, јер прво страда рожњача на оку, па кожа.

Заштитне креме су већ познат вид прве (и значајне) помоћи у ситуацијама изложености сунчевим зрацима у неприкладно време, али је питање како навести грађане да озбиљно схвате упозорења стручњака и последице виде у свој сложености чији је један од видова и рак коже.

„Лепота, али и опасност сунца нешто је са чим живимо", нагласио је Михић, који сматра да се овог лета, према сазнањима РХМЗ, неће догодити „ништа необично" попут сунчаних олуја и сличних појава.

„Ништа се необично не догађа ове године, али се необичне ствари догађају континуирано годинама уназад због истањивања озонског слоја", образложио је метеоролог.

Питање је колико грађани, уистину, слушају упозорења и савете стручњака и, што је још важније, придржавају их се, али оно што је извесно, закључио је Михић, јесте да „свако мора да буде одговоран за себе, у супротном терет пада на државу и здравство".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи