Читај ми!

Трансплантована вена од матичних ћелија

Вена развијена од пацијентових матичних ћелија успешно је први пут трансплантована у Шведској на десетогодишњој девојчици. Њој је дијагностификована могућност потенцијално фаталне блокаде порталне вене, али је након операције и технике бајпаса брзо обновљен нормални проток крви.

Шведски хирурзи су по први пут досад трансплантовали вену развијену у лабораторији од пацијентових сопствених матичних ћелија.

Операцију на десетогодишњој девојчици је обавио тим стручњака са Гетеборшког универзитета.

Овом техником девојчица је поштеђена како узимања вене из ногу (што би могло да поремети функцију тог дела тела), тако и добијања туђе вене, због чега би целог живота морала да пије лекове против одбацивања страног ткива, преноси АФП.

Постојала је и могућност уградње синтетичке вене, али у њима се често стварају блокаде и угрушци.

Шведски тим је прво узео сегмент вене, дугачак девет сантиметара, из препоне умрле особе и из њега одстранио све живе ћелије. Потом су у ту вену убризгане матичне ћелије, добијене из коштане сржи девојчице, код које је дијагностификована могућност потенцијално фаталне блокаде порталне вене – крвног суда којим се крв транспортује у јетру на детоксификацију.

Две недеље после „сејања" матичних ћелија у вену, она је трансплантована девојчици техником бајпаса. После операције није било никаквих компликација, а нормални проток крви је обновљен од првог тренутка.

Примена ове технике је уродила изузетним побољшањем квалитета живота девојчице, која данас може да шета и до три километра и да упражњава лакше гимнастичке вежбе, напомињу шведски стручњаци.

Ипак, због високе цене, али и због неопходне дуге припреме ова техника за сада није општепримењива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи