Читај ми!

Зубе треба прати, али не одмах!

Због киселих супстанци које садрже поједини прехрабени производи, зубе не треба прати минимум 30 минута након јела. Резултати једног америчког истраживања показали су да коришћење четкице и пасте непосредно након јела или пића чини да зуби постају осетљивији на каријес.

Зубари нас, с правом, подсећају на значај редовног прања зуба, али постоје тренуци у току дана када то не треба радити јер их тиме још више оштећујемо, упозорава доктор Хауард Р. Гембл, председник америчке Академије опште стоматологије.

Четкице и пасте треба се латити тек тридесет минута након јела, никако пре, јер би зубима то више шкодило него што би им чинило добро.

Наиме, истраживање које је Гембл спровео са својим тимом показало је да прање зуба у првих тридесет минута након јела или пића чини да зуби постају осетљивији на каријес.

Поједини прехрамбени производи садрже киселе супстанце које нападају зубну глеђ и дентин, ткиво зуба које се налази испод ње.

Када перемо зубе у првих тридесетак минута после јела, помажемо пенетрацију тих киселина у зубе и тиме убрзавамо њихово оштећивање.

„Прањем зуба, гурамо киселину дубље у глеђ и дентин", нагласио је др Гембл за Њујорк тајмс.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи