Читај ми!

Двострука трансплантација руке

Мексички хирурзи, први у Латинској Америци, успешно су пресадили обе руке 52-годишњем мушкарцу којем су екстремитети ампутирани испод лакта 2011. године након струјног удара. Сложен оперативни захват изведен је почетком маја, пацијент се добро опоравља и већ је почео да осећа нове руке.

Мексиканац Габријел Гранадос, чије су обе руке изгореле у струјном удару, постао је први пацијент у Латинској Америци коме су пресађена оба горња екстремитета.

Како преноси АП, 52-годишњи мушкарац, коме су обе руке ампутиране испод лаката, добио је руке 34-годишње жртве пуцњаве.

Гранадос је репортерима рекао да је трансплантација била „сјајна" и да је већ почео да осећа своје нове руке.

Вођа хируршког тима који је извео операцију доктор Мартин Иглесијас истакао је да је пресађивање изведено почетком маја у Националном институту медицинских наука и нутриционизма у Мексику и да се Гранадос, који је у четвртак пуштен из болнице, добро опоравља.

Пацијенту су руке ампутиране у јануару 2011. године након електричног шока у којем су тешко оштећене. Струја га је ударила док је давао инструкције радницима који су подизали ограду.

Пре веома сложене операције хирурзи су увежбавали захват на лешевима.

У Мексику још 23 пацијента чекају на трансплантацију руку, од којих само шест може успешно бити обављено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи