Читај ми!

Револуционарна терапија лечи парализу?

Швајцарски научници успели су немогуће - парализовани пацови, после третмана инјекцијама, поново ходају, чак и трче! Истраживање на људима могло би да почне следеће године.

Пацови са повредама кичме које су изазвале тешки облик парализе, захваљујући швајцарским научницима сада ходају, чак и трче.

У кичмену мождину убризгане су им инјекције хемијских елемената који су изазвали реакцију у ћелијама, јер су се везивали за рецепторе хормона допамина, адреналина и серотонина, који се налазе на кичменим неуронима.

Тај коктел замењује неурорецепторе које иначе емитује здраво мождано стабло и надражује неуроне, који координишу покрете доњих удова.

Десет минута после инјекције, кичмена мождина стимулише се и електродама.

„Мозак прави нове везе. То значи да покидана влакна поново израстају и успостављају праву везу у кичменој мождини која може да преноси информације из мозга мимо повреде да би обновила контролу у неуронском колу испод повреде", рекао је Грегор Кортин, коаутор студије, професор на Политехничкој школи у Лозани.

Истраживање швајцарских научника указује на суштинску промену разумевања централног нервног система.

Већ је познато да мозак и кичмена мождина могу да се прилагођавају и после мањих повреда, што се назива неуролошка савитљивост. Ипак, истински опоравак био је немогућ.

„Пацови могу поново да уче да ходају у једној веома безбедној средини. Временом су начинили најпре један, онда два, па три корака, а затим су и дуже ходали. На крају су могли да трче спринтом, пењу се уз степенице, чак и прелазе преко препрека", рекао је Кортин.

У истраживачком тиму су стручњаци из Лозане и Цириха. Они са оптимизмом предвиђају да ће истраживање на људима почети следеће године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи