Читај ми!

Од мушкарца расте температура

Чак и најмања друштвена интеракција између жене и мушкарца изазваће раст температуре лица припаднице нежнијег пола, тврде британски стручњаци. Колико то саговорник примећује и како тумачи и даље је непознаница.

Сусрет са мушкарцем заиста за жену може бити врео. Британски психолози утврдили су да чак и најмања друштвена интеракција са мушкарцем код припадница нежнијег пола може довести до промене температуре тела, преноси Дејли мејл.

Научници су током истраживања, у којем су користили софистицирану технику, забележили малу, али значајну разлику у температури лица учесница истраживања. Током контакта са мушкарцем, температура лица расла би више него када је саговорник женска особа.

Чак и додир који траје две секунде у пределу грудног дела или било где на лицу дефинисан је као улазак у „интимну област високог степена" и имао је код волонтерки већи ефекат него када је реч о додиривању руку или дланова.

Физички контакт са истраживачем супротног пола такође је изазивао раст температуре испитаница.

Свих 16 младих учесница истраживања, старих у просеку 21 годину, веровало је да је предмет истраживања нијанса њихове коже. Термо сензитивна камера коришћена је у ствари да се измери температура различитих области лица.

Стручни тим установио је да је у различитим условима друштвени контакт у просеку изазивао промену температуре од 0,1 степен Целзијусове скале.

Вођа истраживања, Аманда Хан са шкотског Универзитета „Сент Ендруз", у раду објављеном у часопису Biology Letters навела је да је раст температуре на лицу присутан чак и када је додир део процедуре испитивања.

„Да ли су промене које смо ми детектовали видљиве и другима тренутно није познато. Ако су промене у температури лица током друштвене интеракције уочљиве посматрачима или самом појединцу, оне могу деловати као друштвени сигнали", истакла је Ханова.

Благо црвенија кожа лица сматра се привлачнијом, па лако може да се деси да се промена у топлоти доживљава као промена степена допадљивости.

Међутим, колико је то уочљиво тек треба да се утврди новим истраживањима, најавили су шкотски стручњаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи