Читај ми!

Трећина планете има повишени притисак!

Број особа које имају повишен крвни притисак стално расте, упозоравају стручњаци СЗО. Свака трећа особа у свету има тај здравствени проблем који је узрок готово 50 oдсто смртних случајева од срчаног или можданог удара.

Свака трећа особа у свету пати од повишеног крвног притиска, болести која изазива готово 50 oдсто смртних случајева од срчаног или можданог удара, наводи се у извештају за 2012. годину који је објавила Светска здравствена организација (СЗО).

Генерални директор СЗО докторка Маргарет Чен каже да повишени крвни притисак сада захвата и афричке земље, а у неким од њих чак половина одрасле популације пати од повишеног крвног притиска.

Канада и САД имају најмањи постотак особа с повишеним крвним притиском, око 20 одсто, док се у сиромашним земљама попут Нигера постотак оболелих пење и до 50 одсто.

Први пут је СЗО изнела и податке о особама које пате од хипергликемије (висока концентрација шећера у крви), према којима просечно свака десета особа болује од дијабетеса, а на неким пацифичким острвима погођено је 30 одсто становништва.

Ако се не лечи, дијабетес може да изазове кардиоваскуларна оболења, слепило или проблеме са радом бубрега.

Осим тога, статистике показују да је гојазност веома напредовала у неким регијама света.

„Данас је пола милијарде људи, око 12 одсто светског становништва гојазно, а број особа са озбиљним вишком килограма удвостручен је од 1980. до 2008. године", каже Тиес Боерма, директор одељења за статистику у СЗО.

Гојазних највише има у Америци, 26 одсто одрасле популације, а најмање у југоисточној Азији, око три одсто.

Стручњаци су при том уочили да су жене подложније гојазности него мушкарци и зато су изложеније дијабетесу, кардиоваскуларним болестима и неким врстама рака.

У извештају СЗО се такође наводи да су незаразне болести тренутно узрок око две трећине смртног исхода у свету.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
30° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи