понедељак, 14.05.2012, 12:22 -> 14:22
Црни бибер, борац против масноћа
Пиперин, састојак који црном биберу даје карактеристичан укус, прави је „убица“ масноћа у крви. Реч је о моћном савезнику у борби за здравље, тврде стручњаци, јер не само да снижава ниво масти већ блокира и стварање нових масних ћелија.
Већ вековима црни бибер користи се у традиционалној источњачкој медицини у лечењу стомачних поремећаја, лечењу болова и упала.
Сада научници, у стручном часопису Journal of Agricultural and Food Chemistry, указују на пиперин, састојак који црним куглицама даје карактеристичан укус који многи воле.
Пиперин, такође, блокира стварање нових масних ћелија, а истраживања су потврдила и да та материја снижава ниво масноћа у крви.
Упркос дуготрајној примени у медицини, мало се зна о механизму деловања пиперина на молекуларном нивоу.
Најновија лабораторијска истраживања, као и тестови на компјутериским моделима открили су да пиперин утиче на активност гена одговорних за стварање нових масних ћелија, наводе стручњаци и најављују нова испитивања тог корисног зачина.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар