Читај ми!

Превентивом против меланома

Редовна употреба препарата са високим фактором заштите, избегавање сунца током најтоплијег дела дана, али и праћење основних карактеристика младежа најбоља су превентива против меланома, најзлоћуднијег тумора на телу који најчешће доводи до трагичног исхода.

Нормално је да свака има до 20 младежа на телу. Уколико је тај број већи од 50 може се развити меланом, најзлоћуднији тумор на телу, који најчешће доводи до трагичног исхода.

Саветује се да се младежи посматрају, што је на неки начин и превентива.

Према речима дерматолога Градског завода за кожне и венеричне болести Весне Влаховић, основне карактеристике младежа који се мењају су његова асиметрија, ивица, боја и димензија.

„То су четири ствари које морају да се прате на сваком младежу, било да је он нов или да је претходно постојао па је почео да се мења зато што меланоми могу да настану из претходних", истакла је докторка Влаховић.

За откривање меланома користи се савремена дијагностичка метода. Дерматоскопија је неинвазивна метода којом се гледа структура младежа.  

„Тако на бољи начин него голим оком можемо да видимо да ли је у питању бенигна или малигна промена и то у оним почетним стадијумима када можемо да помогнемо пацијенту. Помоћ је хируршка, а дефинитивни резултат добијемо тек после хистопатолошке анализе", објаснила је Весна Микулић, дерматолог Градског завода за кожне и венеричне болести.

Иако се меланом јавља само у четири одсто свих облика рака коже, најчешће код људи светле пути, одговоран је за 80 одсто смртних случајева.

Стручњаци сматрају да је највероватније један од узрока меланома, оштећење озонског омотача, па се саветује да се што мање борави на отвореном када су УВ зраци најјачи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи