Читај ми!

Пробиотик уз антибиотик и нема дијареје

Антибиотици са широким спектром дејства неминовно уништавају цревну флору, а једна од последица може бити и дијареја. Спас, тврде амерички стручњаци, могу бити пробиотици, било у капсулама или из специјалних врста јогурта са „добрим“ бактеријама.

Узимање пробиотика (врста тaкозваних „добрих" бактерија) током терапије антибиотицима, може да спречи појаву дијареје, која често прати терапију антибиотским лековима, нарочито онима „широког спектра", поручили су стручњаци РАНД корпорације из Санта Монике, у америчкој савезној држави Калифорнија.

Анализирајући резултате више од 60 студија, којима је било обухваћено готово 12.000 пацијената, калифорнијски тим је дошао до закључка да се код особа лечених антибиотицима због разних обољења - од запаљења уха до сепсе - у 42 одсто случајева мање јавља дијареја, уколико током терапије узимају и пробиотике, пренела је новинска агенција Ројтерс.

Антибиотици поред својих добрих својстава, имају и ману да уништавају знатан део нормалне цревне флоре.

Обнављању флоре помажу пробиотици, средства која се могу набавити у капсулама, без рецепта, а има их и у неким врстама јогурта.

У највећем броју анализираних студија коришћено је више врста пробиотика, тако да се не може рећи који су најбољи.

Сигурно је да су у већини истраживања коришћени пробиотици из рода "lactobacillus".

Такође, остаје отворено питање дозе, то јест количине пробиотика, као и колико дуго је најбоље узимати га.

Колико је познато, пробиотици су сасвим безбедни за употребу, а нису препоручљиви само код новорођенчади и тешко болесних пацијената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи