Читај ми!

Заштита од ХИВ-а у бочици?

Таблете „труваде“, које смањују ризик од инфекције ХИВ-ом, добиле су зелено светло надлежних институција у САД. Иако је ефикасност лека потврђена вишегодишњим испитивањима, и стручњаци и оболели подељени су по питању коришћења медикамента. Употребом лека могао би се развити лажан осећај сигурности, страхују оболели, и тако смањио ниво опрезности.

Америчка агенција за храну и лекове подржала је мишљење здравствених стручњака о леку „трувада", који знатно умањује ризик од заразе ХИВ-ом.

Онима који су у свакодневном контакту са оболелом особом овај лек би ускоро могао да помогне, јер смањује ризик од заразе.

Свакодневна употреба медикамента највише би могла да помогне и значи оним особама које су у брачној или љубавној вези са неким ко је већ заражен опасним вирусом.

Америчка агенција за храну и лекове потврдила је мишљење здравствених стручњака о коришћењу овог лека. Потврда да се пусти у производњу, ипак ће сачекати 15. јун.

Расправа о значају ових таблета трајала је око 12 сати и, иако је добила подршку већине чланова, један од стручњака, Мајкл Вајнштајн, председник и оснивач једне фондације за заштиту оболелих од сиде, каже да би лек могао утицати на то да се кондоми, за сада најефикасније средство у заштити од ширења вируса, користе ређе.

Међутим, многи здравствени стручњаци се већ годинама залажу за то да овај лек напокон доспе на тржиште и буде један од палете оружја у борби против опаког вируса, који је једна од највећих претњи човечанству у протеклих тридесетак година.

Један од проблема код ових таблета јесте то што се оне морају пити сваки дан, а често се дешава да пацијенти заборављају да попију дневну дозу. Међутим, доктор Том Ђоргано сматра да није на лекарима да воде рачуна о томе да ли ће пацијенти попити лек, већ колико од њега може да буде користи.

Лек је у употреби од 2004. године као део терапије заражених ХИВ-ом. „Трувада" представља комбинацију два старија лека против вируса, „емтрива" и „вајерда".

Резултати трогодишњег тестирања лека, објављени 2010. године, показали су да он смањује и ризик од заразе здравих особа. Утврђено је да смањује ризик од инфекције код особа геј и бисексуалне оријентације 42 посто, док прошлогодишњи резултати показују да је код хетеросексуалних парова, од којих је један партнер оболео од сиде, могућност заразе смањена 75 посто.

Међу особама оболелим од сиде мишљења о „трувади" су подељења. Неки се залажу за његову употребу, док други истичу да је најважније понашање људи који долазе у контакт са оболелима.

Лек би могао пружити лажан осећај сигурности, страхују оболели, и тако смањио ниво опрезности при сексуалним односима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи