Читај ми!

Биполарни поремећај напада раније

Тим америчких стручњака утврдио је да почетна фаза биполарног поремећаја наступа у адолесцентском добу, а не у трећој и четвртој деценији живота, као што се досад веровало. Стога превенцију и лечење тог обољења, указују стручњаци, треба почети раније.

Почетна фаза биполарног поремећаја је у адолесцентском добу, а не у двадесетим и тридесетим годинама, као што се досад веровало, што значи да превенцију и лечење тог обољења треба почети раније, упозорава тим стручњака америчког Националног института за ментално здравље.

Поремећај карактерише појава алтернативних циклиса маније и депресије, мада се у неким случајевима може манифестовати и само као манија, преноси Ројтерс.

Амерички тим стручњака је, анализирајући случајеве више од 10.000 тинејџера, који су прошли обимне разговоре о својим расположењима и понашању, утврдио да је 2,5 одсто имало фазе маније и депресије, од чега 2,2 одсто у последњих годину дана. То је постотак какав се уочава и код одраслог становништва.

Такође је утврђено да је током годину дана пре испитивања, 1,3 одсто тинејџерских испитаника имало само наступе маније, а 5,7 одсто само фазе депресије.

Елементи биполарног поремећаја међу тинејџерима постају учесталији с годинама. Док је међу анализираним 13-годишњацима и 14-годишњацима било 1,4 одсто њих са симптомима маније, дотле их је међу испитаницима старих 17 и 18 година било готово двоструко више.

Сваки пети испитаник са симптомима маније или депресије је у неком тренутку покушао самоубиство, а више од 50 одсто их је патило и од анксиозног поремећаја или поремећаја понашања, утврдио је амерички тим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи