Читај ми!

Стрес на послу, окидач многих обољења

Сваки други запослени у Србији доживљава различите облике притиска на радном месту, показују најновији подаци о стресу на раду, који је постао део наше свакодневице. У тим ситуацијама долази до лучења адреналина, што за последицу има грчење крвних судова, раст притиска, убрзан рад срца, метаболизма шећера, убрзано дисање, објашњавају стручњаци.

Колико сте само пута због страха за радно место, ниских примања, али и свакодневних захтева шефова провели на послу већи део дана? А колико вам се пута десило да посао носите кући? Одговор је често потврдан, а последице свакодневног стреса велике.

Стрес на радном месту узрок је и окидач многих обољења.

„У стресним ситуацијама долази до лучења адреналина, што за последицу има грчење крвних судова, раст притиска, убрзан рад срца, дисања, метаболизма шећера", објашњава лекар опште праксе др Јелена Поповић.

Хроничан стрес доноси хроничне промене на организму. „Све се више боримо са хипертензијом, несаницом, поремећајима хормоналног статуса, ансикозношћу", додаје Поповићева.

Физичку активност многи стручњаци виде као антистрес терапију. „Током физичке активности убрзава се метаболизам и убрзавају се неки процеси у телу који омогућавају ослобађање и негативне енергије и отровних материја из тела."

„У свакој стресној ситуацији ми се прво згрчимо, кренемо да дишемо плиће, само врховима плућа. Поента је у томе да продишемо трослојно – дланове ставимо на стомак и то временом научимо да нам буде аутоматика. Удахом пунимо стомак као балон и он се шири, издахом испразнимо - то је прва фаза", каже инструкторка јоге Александра Митић.

„Друга је да ставимо дланове испод грудног коша, па удахом отворимо грудни кош, издахом празнимо, и трећа – ставимо дланове на кључне кости – то је то плитко дисање у стресним ситуацијама. Када повежемо све три фазе ми се потпуно враћамо у равнотежу, у стање баланса."

У борби против стреса стручњаци саветују да једном недељно проведете дан у природи, радећи само оно што волите.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи