Читај ми!

Боровнице и јагоде чувају ум

Старије жене које често једу боровнице и јагоде, на тај начин успевају да очувају своје менталне способности упркос годинама, показали су резултати истраживања спроведеног у Бостону. Тајна се крије у флавонидима, изузетно корисним састојцима бобичастог воћа.

Менталне способности старијих жена које често једу боровнице и јагоде са годинама спорије опадају него код њихових вршњакиња које једу мало тог воћа богатог флавоноидима, утврдио је тим бостонских медицинских стручњака.

Они су током 16 година пратили здравствено стање више од 16.000 жена, које су редовно попуњавале упитнике о навикама у исхрани, преноси АФП.

Сваке две године испитаницама старијим од 70 година су провераване менталне функције. Установљено је да оне које конзумирају највише боровница и јагода тиме одлажу когнитивно опадање до две и по године, што се објашњава антиоксидантним и антиинфламаторним својствима овог воћа.

Вођа истраживања Елизабет Девор, из бостонске болнице Бригам, наглашава да је овај налаз од изузетног значаја за старије, којих је у САД све више. Између 2000. и 2010. године број Американаца од 65 и више година се повећао за 15 одсто.

Већ је раније доказано да флавоноиди и антиоксиданти, којих има у бобичастом и јагодичастом воћу, јабукама, цитрусном воћу, чају, црвеном вину и црном луку, смањују ризик и од срчаних болести, дијабетеса и рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи