Читај ми!

Авокадо, чувар младости

Савршено оружје у борби против превременог старења и болести може бити авокадо. Уља из овог бобичастог воћа одлично су се показала код уништавања слободних радикала, који су главни изазивачи срчаних обољења и рака.

Најјаче оружје у борби против старења и болести је авокадо, тврде научници. Уље авокада успорава појаву знакова старења подстичући метаболизам колагена, а високи садржај витамина Е помаже у неутрализовању слободних радикала.

Авокадо уништава опасне молекуле у организму и тако успорава старење и штити од болести срца и рака.

Више врста поврћа и воћа, попут шаргарепе, јабуке или парадајза, богате су хемијским антиоксидантима који могу да покупе слободне радикале из организма, али не могу да пронађу пут до митохондрија, ћелијских органела у којима се храна коју поједемо претвара у енергију.

Авокадо ту ступа на сцену и стаје на пут слободним радикалима који оштећују митохондрије, пише Дејли мејл.

Слободни радикали су нестабилни молекули кисеоника, који убрзавају старење и изазивају бројне болести.

Антиоксиданти из организма требало би да зауставе оштећења које чине слободни радикали, али тело не може само да произведе довољно антиоксиданата и мора да их надокнади витаминима.

Истраживачи су открили да уље авокада помаже ћелијама да преживе „напад" слободних радикала.

Уље авокада има сличан састав као маслиново уље, које је повезано са ниским бројем хроничних болесника у медитеранским земљама, где је исхрана базирана управо на здравим уљима.

Ранија истраживања спроведена у Мексику, највећем узгајивачу авокада, показала су да ово воће правилном употребом регулише ниво холестерола и шећера у крви.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи