Читај ми!

Предности козјег млека

Козје млеко се, у односу на кравље, лакше и брже вари, садржи веће количине цинка и селена важних за имунитет и стабилизује ниво шећера у крви. Ипак, када је реч о витамину Б12, ту је кравље млеко у немерљивој предности, јер садржи више овог витамина.

Многи људи окрећу се козјем млеку и његовим прерађевинама као здравијој алтернативи у односу на кравље млеко.

Иако производња козјег млека представља тек око три одсто укупне производње млека у свету, у последњих двадесетак година бележи се све већа популаризација узгоја коза, а самим тим и пораст производње тог драгоценог производа.

Са нутритивног гледишта, млеко је савршено избаланирана и изразито богата прехрамбена намирница. Састав крављег и козјег млека је у основи сличан – садрже сличне количине калцијума и витамина, али се детаљнијом анализом нутритивног састава долази до сазнања да козје млеко поседује многе предности.

Ово млеко се брзо вари. За само 40 минута се козје млеко свари у људском организму у односу на кравље за које је потребно 2,5 сата. Зато се ово млеко препоручује малој деци, старијим људима, а и свим осталим старосним групама.

Поред тога, резултати студије спроведене прошле године у Шпанији показују да козје млеко олакшава апсорпцију гвожђа у организму. Такође, оно садржи веће количине цинка и селена, који јачају имуни систем.

Ово млеко, такође, смањује непријатне алергијске реакције и стабилизује ниво шећера у крви.

Појединци тврде да је козји сир добар афродизијак и да позитивно утиче на потенцију.

Међутим, када је реч о витамину Б12, ту је кравље млеко у немерљивој предности, јер садржи девет пута више овог витамина, кључног за формирање црвених крвних зрнаца, него козје млеко.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи