Читај ми!

Кад заболи желудац...

Симптоми попут упорног и ужареног бола у желуцу, надутости, слабости и мучнине могу да укажу на тежа оболења, због чега је неопходна лекарска помоћ. Неправилно лечење на „своју руку“ може довести до озбиљних последица, поручују стручњаци.

Упоран и ужарен бол у желуцу, надутост, слабост и мучнина најчешћи су симптоми који указују на диспепсију, док је горушица карактеристична за рефлуксну болест једњака која представља једно од најчешћих обољења данашњице.

Неправилно лечење тих симптома може изазвати даље погоршање и довести до рака желуца или једњака, истакнуто је на скупу под називом „Ризици самолечења диспепсије и рефлуксне болести".

Стручњаци су истакли да се, уз савремену и ефикасну терапију, избегава могућност погрешног лечења.

Према речима председника Гастроентеролошке секције Српског лекарског друштва, проф. др Миодрага Крстића из Клиничког центра Србије, диспепсија и рефлуксивна болест углавном су узроковане стресом и лошом исхраном.

Стручно лечење захтева промену животних навика, честу физичку активност, измењен режим исхране, уз чешће и мање оброке, избегавање масне и зачињене хране, алкохола, дувана и кофеина.

Лекар Никола Милинић из КБЦ „Бежанијска коса" каже да, уколико промена навика не донесе резултате, даљи третман укључује фармакотерапију.

„Препоручена терапија за лечење диспепсије и рефлуксне болести подразумева употребу инхибитора протонске пумпе. Реч је о савременој терапији, далеко ефикаснијој од старијих класа лекова, која је данас доступна свим пацијентима у Србији", истакао је Милинић.

Никола Милинић је објаснио да је у развијенијим земљама тај вид терапије веома заступљен и да је важно разбити предрасуду да су инхибитори протонске пумпе превише „јаки" за терапију благих облика горушице и бола у желуцу.

Стручњаци су подсетили да су пацијенти са „алармантним симптомима" најугроженији и да се обавезно морају јавити гастроентерологу.

Знаци постојања озбиљног обољења су нагло настала малокрвност услед крварења из дигестивног тракта, изражени нежељени губитак телесне масе (више од пет одсто за десет дана), често повраћање, отежано гутање и постојање масе у трбуху која се може опипати руком.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи