Читај ми!

Деца све гојазнија

Због неправилне исхране и недовољно физичке активности, сваки пети малишан у Србији има проблема са тежином. Стручњаци подсећају да се доручак не сме прескакати, али такође и да грицкалице нису здрава ђачка ужина.

Свако пето дете у Србији има проблем са телесном тежином. Нутриционисти наглашавају да су разлози за то неправилна исхрана и недостатак физичке активности. Проблем, иако дефинисан, није ни близу решења. Број гојазне деце из године у годину све је већи.

Грицкалице, пице, пљескавице - дугачак је списак нездравих намирница које се у току недеље смењују као ђачка ужина. Ипак, на менију појединих малишана има и здраве хране.

Важно је шта и када једемо, зато податак да петина деце у Србији не једе оброк који је најважнији у току дана - доручак, посебно забрињава.

„Дете које не доручкује ујутру пре наставе је поспано, слабе концентрације, зато што нашем мозгу треба глукоза. Интегрално пециво, неки чај, јогурт, сигурно да би далеко боље било", објаснила је докторка Мирјана Ергић, педијатар у Дому здравља „Савски венац".

Први кораци ка гојазности, упозоравају лекари, направе се у прве две године живота, па ту лежи и кључ превенције.

„Гојазност, пре свега стомачна гојазност, носи велике ризике за инсулинску резистенцију за настанак метаболичког синдрома као један од фактора који је увод у предијабетес, касније и дијабетес, а знамо да је то повезано и са хипертензијом и са хроничним инфарктом у каснијим годинама", изјавила је докторка Весна Димитријевић-Срећковић, ендокринолог са Института за ендокринологију.

Прехрамбене навике деца формирају под снажним утицајем родитеља. Зато својим примером родитељи морају да покажу детету шта је здрава исхрана и здрав начин живота, наглашавају стручњаци.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 27. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи