Читај ми!

Претешке торбе узрок болова у леђима

Ђачке торбе које премашују 10 одсто дететове тежине изазивају појачане болове у леђима, показало истраживање обављено међу шпанским основцима и средњошколцима.

Истраживање спроведено међу шпанским школарцима показало је да су претешке школске торбе повезане са јачим боловима у леђима деце.

Истраживањем је утврђено да су школске торбе чија је маса премашила 10 одсто дететове телесне тежине биле узрок појачаног бола у леђима код две трећине од 1.403 деце узраста од 12 до 17 година која су била обухваћена истраживањем у северној Шпанији.

Уочено је и да се група деце с најтежим торбама, њих 50 одсто, чешће жалила на болове у леђима него деца с најлакшим торбама.

Према резултатима истраживања, код девојчица је бол био већи проблем, а опасност од болова повећавала се са узрастом.

„Многа деца носе изузетно тешке торбе, што не би било допуштено запосленима", написали су аутори истраживања у часопису Archives of Disease in Childhood.

Ранија истраживања показала су да деца просечно носе торбе чија је тежина од 15 до 20 одсто њихове телесне тежине, те да их често, по навици, носе на једном рамену уместо на леђима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи