Читај ми!

Старији имају бољи сан

Са годинама се све боље спава, показују резултати истраживања спроведеног у Америци. После 60. године сан постаје све квалитетнији, а најмање проблема са спавањем имају осамдесетогодишњаци.

Супротно уврженом мишљењу, после 60. године све се боље спава, открива истраживање спроведено на 155.000 људи у Америци.

Аутори студије, чији су резултати ове недеље објављени у часопису Слип (Sleep), установили су да се осамдесетогодишњаци најмање жале на проблеме са сном.

Проблеме са спавањем највише имају особе старости између 40 и 59 година, посебно жене, али после 60. године ти проблеми полако нестају.

„Резултати су у супротности с оним што се обично мисли", каже др Мајкл Гранднер, научник Пенсилванија Универзитета и главни аутор студије.

Гранднер за то наводи неколико објашњења. Познато је да је опште здравствено стање уско повезано са квалитетом сна, као и да особе слабог здравља имају мање изгледе да доживе дубоку старост, објашњава Гранднер.

„Одрасли људи у млађим годинама суочени су са стресним ситуацијама било на факултету, на радном месту, у породици или, у случају жена, у менопаузи, што може да им поремети сан", додаје др Гранднер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи