Читај ми!

Много естрогена слабије учење?

Проблеми које припаднице нежнијег пола повремено имају са концентрацијом и инертношћу могли би да буду изазвани високом нивоом естрогена за време овулације, сматрају канадски стручњаци.

Резултати истраживања које је спровела група канадских стручњака показали су да би висок ниво естрогена код жена за време овулације могла бити директно одговорна за инертност и проблеме с концентрацијом.

Научници Института за истраживање бихевиоралне неуробиологије Универзитета „Конкордија", у канадском граду Монтреалу, спровели су истраживање на лабораторијским пацовима, а резултати су показали да постоји веза између високог нивоа естрогена и проблема са пажњом и учењем, преноси портал Мој доктор.

Од раније је познато да високи нивои естрогена коинцидирају са способношћу жене да одржава пажњу.

Међутим, поменуто канадско истраживање је прво у којем је показано како проблеми са пажњом могу бити узроковани директним утицајем хормона на еволуцијски старије мождане структуре.

Познато је да пацови и људи имају сличну физиологију мозга, због чега се пацови често користе за истраживања од којих користи имају и људи.

„Упркос томе што се од пре знало да естроген има значајну улогу у учењу и памћењу, није постојао јасан закључак о његовом учинку", објаснио је аутор истраживања Вејн Брејк.

Према његовим речима, истраживање јасно показује да висок ниво естрогена повећава мождане способности женки пацова.

Истраживачи су пацове непрестано излагали једном истом тону, а када су се они на то привикли, уз тон су повезали још један стимуланс.

Пацови са ниским нивоом хормона брзо су научили да је тон повезан с новим стимулансом, док је пацовима са вишим нивоом естрогена било потребно више времена да то запамте.

„Ово и нека друга открића упућују на закључак да естроген директно утиче на мозак можда тако што омета рад сигналних молекула у мозгу", истакао је Брејк напоменувши да је неопходно спровести још истраживања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи