Читај ми!

Прехлада за воланом опасна колико и пијанство

Возити под тешком прехладом исто је као и возити под утицајем четири дупла вискија. Реакције су чак и спорије у том случају, установили су британски стручњаци.

Тим британских истраживача за безбедност у саобраћају установио је да возачи који болују од јаке кијавице или грипа представљају праву опасност на путу, како за друге тако и за себе саме.

Како наводи лист Дејли телеграф, као и алкохол, тако и ове болести знатно умањују способност људи да управљају возилом, чак за 50 одсто.

Студија, спроведена на захтев британске компаније за осигурање моторних возила "Young Marmalade", а у сарадњи са „Халфордсом", показала је да је вожња „под тешком прехладом" једнако опасна као и вожња након четири дупла вискија!

Током тестирања возача коришћене су „телематикс кутије", уређаји који бележе брзину, кочење и скретање.

Као и под дејством алкохола, долази до успоравања рефлекса, време реаговања се продужује, праћење околних учесника у саобраћају је отежано, а скретање проблематично.

Чак и нагло кочење постаје учесталије.

„Ово тестирање на мањем узорку треба да представља упозорење за возаче. Јака прехлада штети расположењу возача, његовој концентрацији и расуђивању", објашњава Најџел Лејси, представник осигурања.

Резултате њиховог истраживања поткрепљују и резултати до којих су дошли стручњаци са Универзитета у Кардифу - они са прехладом или грипом реагују споро и за трећину се повећава вероватноћа да ће ударити у ивичњак.

Саобраћајна полиција упозорава да је кијање за воланом веома опасно, јер возач том приликом затвара очи привремено, па саветује возачима да када су болесни остану код куће.

„Ако видите некога ко кија за воланом, будите спремни за неочекивана дешавања и повећајте растојање између возила."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи