Читај ми!

Брза храна води ка Алцхајмеровој болести?

Велике количине засићених масних киселина које се уносе брзом храном доводе до дегенеративних промена можданог ткива и скупљања мозга, објављено је у званичном журналу Америчке академије за неурологију.

Познато је да претерано конзумирање хамбургера, пржених кромпирића, крофни, чипса, пица и остале брзе хране богате засићеним масним киселинама, није идеално за нашу линију, али се недавно показало да то може да доведе и до оштећења мозга.

Амерички истраживачи са Универзитета медицинских наука у Портланду установили су да брза храна утиче и на појаву Алцхајмерове болести.

Наиме, код особа које уносе велике количине засићених масних киселина, лакше долази до дегенеративних промена можданог ткива.

Истраживањем, којим је обухваћено стотинак особа старијих од 65 година и чији су резултати објављени у журналу Neurology, анализирани су непознати фактори ризика деменције.

Научници су установили да се мозак људи који имају висок постотак транс масних киселина (облик засићених масних киселина) скупио, што утиче на лоше памћење, лошу концентрацију и изазива проблеме код говора.

За разлику од њих, особе чија је исхрана богата витаминима Б, Ц, Д и Е имају већу запремину мозга и боље когнитивне способности и памћење.

Истраживањем је установљено и да омега 3 масне киселине такође имају позитивно дејство на мозак, јер побољшавају нашу способност да решавамо поблеме, планирамо и обављамо више радњи истовремено.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи