Читај ми!

Зуби се чувају од најранијег доба

Здравље зуба код деце у Србији много заостаје у односу на неке делове Европе. Најчешћи проблем је каријес, а уколико се јаве неке теже болести, млада особа може остати без зуба и пре 20. године. Кључ борбе за здраве зубе је правилан унос шећера, квалитетна четкица и добра техника прања.

Орално здравље грађана Србије је на незадовољавајућем нивоу, нарочито када је реч о стању зуба код деце. Док деца на северу Европе, на пример, готово да немају каријес, њихови вршњаци у Србији имају чак четири зуба са тим проблемом.

Како је најчешће обољење зуба код деце каријес, најважније је правилно коришћење шећера и угљених хидрата.

Иако је шећер велики непријатељ здравих зуба, доктор Зоран Мандинић из Клинике за дечју и превентивну стоматологију каже да деца могу да га уносе али уоброчено, а слаткише само после ручка.

„Од првог до четвртог разреда основне школе деца зубе не перу адекватно. Сама деца се труде да одржавају оралну хигијену, међутим, постоје специјалне технике које и ми старији тешко примењујемо", објаснио је др Мандинић.

Због тога би родитељи требало да надгледају дете док пере зубе до десете године. Само једна од болести које се на тај начин могу спречити је парадонтопатија.

Стоматолог Милош Белојица је нагласио да се парадонтопатија у дечјем узрасту највише јавља код деце која су оболела од неке системске болести.

„Веома је важно чим се примети упала и крварење десни да се обрати стоматологу како би се спречила парадонтопатија. Она код деце врло брзо доводи до разарања кости, па тако губе зубе и пре 20. године", истакао је Белојица.

Ни Национални програм превенције болести зуба, који подразумева да сваком детету буде доступна стоматолошка заштита, не даје резултате.

„Већ од почетка када је Програм усвојен у Влади Србије дошли смо до сазнања да због недостатка средстава неће бити започет ни спроведен до краја", указала је управница Клинике за дечју и превентивну стоматологију проф. др Мирјана Ивановић.

Уколико родитељи имају недоумице при избору четкице и пасте за зубе, најбоље је да савет потраже од стоматолога, макар то био једини разлог због којег ће га посетити.

Осим правилне технике прања изузетно је важно да деца буду дисциплинована. Ту је улога родитеља кључна јер ће дете ако види од других да се хигијени уста и зуба посвећује пажња и само више желети да често пере зубе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи