Читај ми!

Скенер који открива малигнитет за пар секунди

Британска компанија "Мicrima" направила је револуционарни мамограф за скенирање груди, користећи технологију за откривање нагазних мина. Овај скенер може да открије постојање канцерогених ћелија за само неколико секунди.

Револуционарно откриће британских научника - скенер који открива постојање канцерогених ћелија за само неколико секунди - значајно ће побољшати процес лечења и раног откривања рака дојке.

Овај скенер не узрокује никакав бол, сигурнији је од обичног мамографа који користи X-зраке, који стварају ризик од зрачења.

Стручњаци верују да ће нови уређај, који је уједно и јефтинији, бити коришћен на женама свих година, за разлику од мамографа.

Код особа које имају мање од 50 година, мањи је и ризик да оболе од карцинома дојке, мада се ово правило све ређе потврђује. Млађе жене имају већу густину ткива у грудима, па је теже утврдити постојање канцерогених ћелија.

Преглед обичним мамографом је јако болан, јер две полуге притискају груди како би се открило постојање сумњивих ћелија, док нови скенер за само осам секунди ствара три-де слику са јасним приказом здравственог стања.

Резултати мамографије се чекају у просеку око две недеље, док су са новом технологијом доступни за неколико минута.

Нови скенер развила је компанија "Мicrima", користећи технологију за откривање нагазних мина.

У истраживању ефикасности пробних скенирања, овај скенер је био успешан у откривању 80 посто карцинома. Научници тренутно раде на његовом унапређивању како би тачност била 100 посто.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи