Читај ми!

Прадевојчица вундеркинд

Научници са Универзитета Кембриџ су открили да су праисторијске цртеже, старе 13.000 година, у пећини „Сто мамута“ у Француској радила деца. Према отисцима прстију, најталентованија међу њима била је петогодишња девојчица.

Праисторијске цртеже откривене у једној пећини у Руфињаку, на југозападу Француске, направила су деца, закључак је групе истраживача са „Кембриџ" универзитета.

Користећи посебну методу идентификације, британски научници су установили да су нека од удубљења, направљена повлачењем прстију преко меких површина зидова пећине „Сто мамута" у Руфињаку оставила деца пре око 13.000 година.

Истраживачи су, такође, открили да је за овај облик ликовног изражавања посебно била надарена једна петогодишња девојчица.

„Дечија резбарења се појављују у свим одајама пећине", рекла је за Би-Би-Си археолог Џесика Куни која је предводила истраживање.

„Нашли смо трагове које су оставила деца стара између три и седам година и успели смо да помоћу њихових трагова појединачно идентификујемо четворо деце", додала је Куни.

„Највише трагова оставило је једно петогодишње дете за које смо готово сигурни да је била девојчица", објаснила је Џесика.

Сваке године на хиљаде људи посети пећински комплекс у француској области Дордоњи како би видели цртеже мамута, носорога и коња на зидовима подземних одаја које се пружају у дужини од осам километара.

Пећина у Руфињаку је откривена још у 16. веку, али су тек 1956. године стручњаци схватили да су неки цртежи дело праисторијских људи.

Археолози су 2006. године први пут открили да су нека резбарења направила деца. За разлику од цртежа који се појављују у другим деловима пећине, ови трагови немају на себи никакву боју.

„Једна од одаја пећине је тако пуна дечијих резбарења да је вероватно била намењена њима, мада је немогуће утврдити да ли су се у њој играли или изводили ритуале", рекла је Куни.

Трагови прстију могу се, такође, наћи и на зидовима пећина у Шпанији, Новој Гвинеји и Аустралији.

„Не знамо зашто су их људи правили. Можда је то био део неког ритуала или само забава по кишовитом дану", навела је Џесика.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи