Читај ми!

Бурек к’о гарсоњера

Посетиоци манифестације „Дани бурека“ у Нишу имали су прилику да уживо виде и пробају највећи бурек на свету, тежак 200 килограма, површине осам квадрата.

У Нишу су синоћ завршени „Дани бурека". Посетиоцима су представљени највећи и најмањи бурек, нажалост, без представника Гинисове књиге рекорда.

Организатори кажу да им је ове године била генерална проба, а да ће представнике Гиниса позвати следеће године.

Четворица мајстора направила су бурек тежак 200 килограма, површине осам квадрата, утрошено је 50 килограма сира и 20 килограма масти. Нишлије су га појеле за мање од сат времена, а они су га правили седам сати.

„Сваки мајстор је отприлике направио педесетак бурека обичних да би створили овај један највећи и то је сложен посао", рекао је пекар Владимир Недељковић.

Први пут на „Бурегџијади" направљен је и најмањи бурек у који је утрошено грам сира и пола грама масти.

Нишлије воле бурек, није ни чудо јер први запис о буреку у Нишу датира још из 1489. године. „Дани бурека" према речима организатора тек треба да се развијају.

„Успели смо само за госте из иностранства да нађемо опрему и то је један од разлога што ова манифестација има неку величину, значи да може да се шири и ја очекујем да ћемо то у наредном периоду успети", рекао је Братислав Вукадиновић из Уније пекара Ниша.

Пекари из грчког града Серес долазе трећи пут, Македонци такође. И док се у Македонији прави исти бурек као код нас, грчки се разликује.

„Разлика је у начину израде, у Србији се бурек прави са више кора, а у Грчкој је једна кора доле, друга доле, а између је пуњење", рекао је гост из Грчке Јоанис Пападопулос.

Слична манифестација не постоји у региону, тако да је договорено да нишки мајстори бурека гостују колегама у Грчкој, који желе да направе своју „Бурегџијади".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи