Читај ми!

Орбитални данас постаје „подводни“ сателит

Остаци поквареног америчког сателита пашће данас у Индијски океан, северно од ненасељеног острвског архипелага Крозе. Делови сателита, иначе тешког шест тона, ни на који начин неће угрозити људе, нити изазвати било каква оштећења.

Руски космички стручњаци очекују да ће остаци поквареног америчког сателита данас пасти у Индијски океан, северно од ненасељеног острвског архипелага Крозе, јавио је Итар-Тас.

Руској државној агенцији званични представник Космичке војске, пуковник Алексеј Золотухин, рекао да ће према прецизираним подацима делови сателита, иначе тешког шест тона, пасти у Индијски океан, северно од ненасељеног острвског архипелага Крозе.

Сателит је лансиран 1991. године са шатла „Дискавери" и функционисао је на висини од 600 километара, подсећа Итар-Тас, додајући да америчка агенција за свемирска истраживања НАСА предвиђа да би око 26 компоненти сателита које не изгоре могли да падну распршени на око 800 километара површине Земље.

„Вероватноћа погибије људи или штете на имовини је изузетно мала", наводи НАСА на својој Интернет страници, истичући да од почетка „космичке ере", односно краја 1950-их, није било ниједне доказане вести да је неко страдао због пада остатака сателита, као ни о било каквој значајнијој имовинској штети.

Архипелаг Крозе је од 1938. године проглашен резерватом, на њима је смештена научна станица „Алфред Фор" са 20-30 сарадника и обитава велика популација пингвина и фока.

Воде око острва контролишу француска војска и међународна организација за заштиту природне средине „Гринпис".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи