Читај ми!

Птичје млеко, ипак, постоји?

Чувена изрека „од птице млеко“, која се користи да би се описали готово немогући раскош и изобиље, добила је и научну основу. Стручњаци су открили да неке врсте птица, попут голубова, фламингоса и царских пингвина, производе супстанцу богату мастима и протеинима, сличну млеку сисара.

Према уобичајеном веровању, способност да производе млеко којим хране своје младунце представља једну од особина по којима се сисари разликују од других животиња.

Међутим, најновија истраживања показују да лактација постоји и код птица, преноси AP.

Студије су показале да и неке птице, као што су голубови, фламингоси и царски пингвини, и то и мужјаци и женке, такође могу да произведу „млеко" којим хране свој младунце пошто се излегу.

Тако им обезбеђују хранљиве материје и јачају имунитет, што значи да ова необична супстанца има врло сличну улогу као и млеко сисара.

Голубови и друге птице своје „млеко", које изгледа као получврста, жућкаста супстанца, производе у вољци, чије су ћелије пуне масти и протеина, и оно током прве недеље живота птићима представља једину храну, док од друге недеље почињу да се хране мешавином млека и уситњене хране коју једу одрасле птице.

Антиоксиданси и имунопротеини који су у птичјем млеку присутни директно јачају отпорност потомства, а научници претпостављају да истовремено штите и ткиво вољке њихових родитеља, које је изложено додатним напорима јер из ње хране младе.

Другим речима, у питању је интересантан пример еволутивног развоја система аналогног систему лактације код сисара, при чему „птичје млеко" има сличну функцију као и млеко сисара, али се производи на другачији начин.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи