Олдтајмери у центру пажње

Власници олдтајмера поносно су провозали своје очуване и дотеране мезимце Београдом. Четвороточкаши „ветерани“ оживели су сећање на прву и последњу Гранд при трку вожену у српској престоници пре 72 године.

На данашњи дан пре 72 године у Београду је одржана прва и једина Гран при трка, уприличена у част рођендана младог краља Петра Другог Карађорђевића.

Вожена је просечном брзином од 130 километара на час, а пратило ју је 75.000 Београђана. Напомињемо да је наша престоница тада имала свега 360.000 становника.

Трка је вожена око Калемегдана, а у њој су учествовали највећи аутомобилски асови тог времена. Међу њима и наш Бошко Миленковић у свом „бугатију".

„Сваки први викенд у септембру извозимо наше аутомобиле и подсећамо се на тај догађај из 1939. године, када је у Београду било пет светских шампиона, кад је био центар Европе и када је, нажалост, београдска грађанска класа трчала своју последњу трку", изјавио је Братислав Петковић из Музеја старих аутомобила.

Ево данас аутомобила из тог доба. Сви лепи, дотерани, налицкани и сви раде. Њихови власници кажу да ретко имају прилике да их извезу из гаража, а када то учине, веома су поносни на њих.

„Ја сам четири године радио тај ауто, растурио га до шрафа и онда га саставио и после тога једно велико задовољство кад знате шта имате и шта возите и сви људи примете да је то изузетно леп ауто", објаснио је Далибор Ружић из Савеза аутомобилских клубова.

Након позирања телевизијским сниматељима и фоторепортерима, окупљени власници олдтајмера провозаће своје љубимце трасом Гран при трке, а онда ће се паркирати на Тргу Републике где сви који то желе могу да их разгледају до 15 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи