Читај ми!

Биоскопи за маме и бебе

Младе мајке и бебе у Бразилу од сада не морају већину времена да проводе код куће. Неколико биоскопа преуређено је само за њих - јастуци, играчке и паркинг за колица део су интересантне понуде. На репертоару нема насиља, а након пројекција многе маме настављају дружење.

У мраку биоскопа једна мајка љуљушка бебу док друга доји. Таква слика је део новог тренда социјалне реинтеграције младих мајки у Бразилу, које сада у посебно преуређеним биоскопима могу да гледају филмове заједно са својим бебама.

Излазак из куће са бебом захтева одређену организацију, истакла је Ирена Нагашима док смешта шестомесечног Ерика у носиљку пре одласка у биоскоп у центру Сао Паула.

Како би превазишле изолацију, младе бразилске мајке одлучиле су да оживе свој друштвени живот кроз седму уметност.

Нагашима, 40-годишња љубитељка филма, једна је од оснивачица „Синематерне" - непрофитне групе која охрабрује мајке да учествују у културним дешавањима тако што им омогућава одлазак у биоскопе преуређене само за њих и њихове бебе.

Готово 20.000 мајки се пријавило на вебсајт групе са списковима филмова које би желеле да погледају. Заједнички захтев је да нема насиља нити хорора.

У сарадњи са неколико биоскопских ланаца у 14 градова широм земље, група је опремила специјалне сале за бебе до 18 месеци старости, са климом, ноћним светлима, просторијама за пресвлачење, паркингом за колица, јастуцима и играчкама.

„Лепо је јер када родите дете, често остајете код куће. Ово нам омогућава да изађемо и упознамо друге жене у сличној ситуацији", рекла је 30-годишња фотографкиња Карин Араухо.

Њен син Педро први пут је посетио „Синематерну" када је имао шест месеци. Тада је преспавао цео филм, али сада, са 14 месеци, шета и пузи по целом биоскопу.

„Једва успем да погледам нешто од филма, али ми прија што сам изашла", објашњава Араухо.

Пројекција анимиране комедије Рио привукла је око 40 одрасих и готово двоструко више беба. Чак су се и неки очеви појавили.

Са првим сценама, неке од беба су почеле да плачу, али су се брзо умириле на грудима својих мајки које су наставиле да гледају филм.

Пројекције за мајке и децу део су пројекта покренутог 2008. године са циљем да учврсти везе између мајки које се после биоскопа друже уз кафу и размењују искуства, рекла је Александра Свертс, представница „Синематерне".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи