Читај ми!

Јерес или безразложна дискусија?

Однедавно се у Русији води полемика о начину облачења православних жена. Најутицајнији сарадник патријарха Кирила, извесни В. Чаплин, још пре више месеци је покренуо тему потребе увођења правила облачења. У припреми је и модна ревија на којој ће бити приказани предлози уличног „дрес-кода“ жена православне вероисповести.

Ових дана се у Руској Федерацији води полемика о томе како треба да се облачи жена православне вероисповести на улици, а у припреми је и модна ревија на коју су позвани само заговорници утврђивања правила облачења.

Међу говорницима, како је најављено, биће један од најближих и најутицајних сарадника патријарха Кирила, В. Чаплин, који у патријаршији води Одељење за односе између цркве и друштва.

Он је још пре више месеци покренуо тему потребе увођења правила облачења.

Верска информативна агенција је пренела да је још увек тајна шта се препоручује, а једна од креаторки износи да то може бити одећа која покрива колена и рамена и одише скромношћу.

Може се бити модеран, а поштовати национално-религијску традицију.

Друга позната креаторка, из Петрограда, препоручиће „руски народни крој". Њену одећу већ носе неке познате певачице.

Могу се носити и мајице са духовно осмишљеним текстом.

Креатор В. Зајцев је недавно изнео и свој став о одећи православне жене у храму. Према његовом мишљењу осим покривене главе, хаљина треба да је светле боје, не тамна или шарена, и лети лагана. Гологлава жена на улици изгледа, за Русију, страно и не лепо, сматра Зајцев.

Дискусија о женском облачењу, посебно на јавним местима, интензивно се води од јануара ове године, када је В. Чаплин рекао да жене одећом, на пример мини сукњом, „изазивају мушкарце, поготово пијане" и зато има разних инцидената.

Поједине женске организације се уједно питају зашто се не дискутује у истој мери и о мушкој одећи која, такође, некима може да делује непристојно.

Како се наводи, неке активисткиње су упутиле протесно писмо патријарху због изјава његових најближих сарадника које су назвале „православним талибанима".

Поводом дилеме да ли жене у православљу смеју да носе панталоне, неки у цркви подсећају да је Шести васељенски сабор 680. године, у 62. правилу наложио да мушкарци не облаче женску одећу, а жене „одећу која приличи људима".

У 20. веку, у Русији је жена преузела бројне послове мушкараца пошто су они гинули на фронту и страдали у стаљинистичким логорима.

Други човек цркве, митрополит волоколамски Иларион Алфејев, изјавио је прошле године да не треба бити тако критичан према женама у панталонама и онемогућавати им да у њима улазе у храм.

Његова препорука углавном није доспела до парохијских свештеника и црквењака који на вратима храмова пазе како је ко обучен.

Сам патријарх Кирил се о питању „дрес-кода" за жене до сада није изјаснио.

Број коментара 51

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи