Ноћ вештица претворио у уметност

Није ни чудо што већина Американаца Ноћ вештица жели да проведе уз бундеву из атељеа Реја Вилафејна, кад овај уметник из Мичигена велико поврће којем треба пар месеци да израсте, за само два сата претвара у ремек-дело.

Американац Реј Вилафејн подигао је традиционално резбарење бундева за Ноћ вештица 31. октобра на највиши могући ниво, ниво ремек-дела!

Овај вајар, иначе бивши дизајнер стрип јунака за Марвел комикс и професор уметности у једној школи у Мичигену, прави фантастичне скулптуре од бундева, иако је реч о застрашујућим ликовима Џека О'Лантерна, како још зову бундеве типично припремљене за поменути западњачки празник.

Његова дела изгледају као издетаљисани готски гаргојли, наравно прилагођени тематици популарне светковине.

„Најкомпликованији модел бундеве који сам дизајнирао је Рајсфешлусоглави, на којем сам радио цео дан. Иначе ми за једну треба 2-3 сата", каже Вилафејн.

Реј живи у руралном мичигенском градићу Белеру. Но, његове невероватне бундеве се једноставно нису могле задржати „у локалу" - постале су Интернет сензација и тема у ударним терминима многих америчких ТВ мрежа.

Алат који користи је класичан алат за резбарење глинe. „Неће све бундеве изгледати добро. Најважнија је њена тежина. Морате наћи пуну, 'меснату' бундеву. Понекад нађем дивно обликовани комад, а онда схватим да није довољно тешка. Њена кора једноставно није довољно дебела и нема потребну чврстину за резбарење", открива тајну необични уметник.

„Такође волим бундеве са карактером. Оне са израслинама и грбама су добре, јер то могу искористити, рецимо за вајање носева."

„Вајање је одувек била моја страст. Једнога дана још док сам предавао у школи, замолили су ме да изрезбарим неку бундеву. Помислио сам 'Зашто не бих покушао да је обрадим као да је комад глине, а не велико поврће?'. Испало је супер, а најбоље од свега је било што сe ученицима много допало. Дешавало се да дођем у школу, а тамо, у мојој учионици, чека ме туце бундева."

У октобру, Реј готово да има статус славне личности у САД. Медији га последње четири године опседају пред Ноћ вештица.

„У последњих пар година сам се много више удубљивао у дизајн својих дела него обично и то због све већег интересовања за моје резбарије. Сада када су толико популарне, осећам и благи притисак око испоручивања. Али ми представља задовољство да их правим."

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи