Читај ми!

Малта – држава здравих и дуговечних људи

Најновија истраживања показала су у којим државама Европе су људи најдуговечнији. У самом врху међу Европљанима нашли су се Малтежани.

Малта – држава здравих и дуговечних људи Малта – држава здравих и дуговечних људи

Како се мери трајање здравог живота? Очекивано, бројем година које ће просечна особа живети без инвалидитета или ограничења у свакодневном животу.

Према новој анализи, на основу података из 2023. године, медитеранска острвска држава Малта је у врху по дуговечности и код мушкараца и код жена у Европској унији, показују нови подаци Евростата.

А Данска је на последњем месту када су жене у питању, које се надају да ће подаци убудуће бити повољнији. Док нордијске земље имају развијен здравствени систем, често оболевање од рака је тамо веће него у другим земљама ЕУ.

Жене на Малти су здраве 70,3 године, док мушкарци 70,1 годину.

Будући да Европљани живе дуже него икад пре, квалитет живота у старости постаје веома важан, тако да се у европским земљама жене здраво живе 62,8 година, а мушкарци 62,4 године.

Жене у Словенији су здраве до 68,5, Данкиње само до 54,6, Холанђанке до 56,3, Бугарке до 68,9.

Мушкарци у Шведској су у просеку здрави до 67,5 година, Италијани до 67,1, Данци 57,1.

Жене имају тенденцију да живе дуже од мушкараца, а у просеку широм ЕУ, жене би могле да очекују 62,8 година здравог живота у поређењу са 62,4 године мушкараца.

Ипак, жене су здраве 75 одсто животног века, а мушкарци 80 одсто, што значи да, иако мушкарци просечно живе краће, здравији су, наводи се у извештају.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи