Читај ми!

Нишка Бановина, место које не губи на популарности – концерти и по киши

Двориште Универзитета у Нишу, популарна Бановина, деценијама је омиљено место за концерте. Овај простор, који се налази у једној од најлепших зграда у Нишу, посебно воле љубитељи рок музике.

Нема значајније рок групе из Србије и региона, која бар једном није свирала у дворишту Универзитета. Популарна Бановина зато је омиљена, посебно код младих људи.

Неле Карајлић пред наступ у Нишу сећа се да су концерти овде, увек били посебни: „Бановина јесте на неки начин рокенрол место, ту је Пашић примио писмо од Аустроугарске, а ми ћемо донети ноте у то исто место. Увек кад смо свирали, била је лудница, била је међусобна љубав између нас и публике".

Летњу сезону ове године затварају „Партибрејкерси", група која је у Бановини свирала највише пута.

„Процентуално гледано, ако су свирали у Нишу 20 пута, до сада су бар 13,14 пута свирали у овом простору, у дворишту Универзитета", каже промотер концерата Верољуб Радојковић.

Старији нишки музичари истичу, да ово место још од осамдесетих, не губи на популарности.

„Мораш да се бавиш музиком да би могао да осетиш ту енергију излазка на сцену у Бановини. Бина је довољно висока, људи су сви ту, виде те и видиш ти њих", рекао је музичар Ненад Танчић.

Простор је на отвореном, али се концерти одржавају и по киши. Иако је у центру града, ограђен је високим зградама, па нема буке за околне станаре.

„Држимо ту традицију годинама и оно што је важно да ми сваке сезоне имамо 30-ак различитих концерата, што домаћих, што из региона", изјавио је Предраг Јеленковић, директор СКЦ у Нишу.

Двориште се налази у једној од најлепших зграда у Нишу, која је изграђена крајем 19. века за потребе Начелства, а касније Моравске бановине. Реч је о споменику културе од великог значаја, који је данас седиште Универзитета у Нишу.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи