Гостиље је несумњиво лепо, да ли ће бити и најлепше село на свету?

Гостиље, село у општини Чајетина, истакло је кандидатуру за најлепше село на свету. О томе колике су шансе да добије тако ласкаву титулу, докле се стигло са пројектом изградње гондоле до Прибојске бање, али и због је још Златибор занимљив туристима, за РТС је говорио Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић сматра да Гостиље заслужује да понесе титулу најлепшег села.

„Оно што зависи до нас, ми смо урадили, а оно што не зависи од локалне самоуправе, или овде од људи у селу, јесте та комисија која одлучује о свему, али надам се да ће они то објективно сагледати. И стварно ови прелепи предели овде у Гостиљу и овом окружењу, да ће заслужити или да ће сигурно имати основа и разлога да се Гостиље прогласи за најлепше село", рекао је Стаматовић.

Стаматовић додаје да оно што амбијент чини посебним јесте и нетакнута природа.

На питања о томе што се замера урбанизација Златибора, и о контролисању тог процеса, саговорник РТС-а одговара: „Овде у Гостиљу се показује да имамо други приступ, али имате неке фазе у развоју општине или било ког места у брдско-планинском подручју, да морате прво да урадите инфраструктуру, да обезбедите новаца. Ми смо се потрудили да ову микро локацију, сам центар Златибора, претворимо у једну урбану, доступну средину за младе и да са тог простора обезбедимо новац за ово што нам је потребно да заштитимо и остале делове општине".

Стаматовић додаје да је „коришћено искуство скандинавских земаља и нагласио да је Стратегију развоја заједно са општином и државним институцијама радио Норвешки институт Нива.

„Ко хоће природу, ево ту за неких десетак, петнаест минута у било ком делу Златибора можете да проведете одмор у овом амбијенту и оваквој средини", каже Стаматовић.

Гондола је свакако постала и светска атракција али би изградњом и проширењем до Прибојске бање требало да постане још већа.

„Прво могу да кажем да је ово и локални и регионални и национални пројекат, и ми тако размишљамо и тако развијамо читав овај крај, јер гондола ће ставити у функцију и можда мало запостављени овај део Србије, Прибојску бању где стварно имају ти невиђени потенцијали.

Ми смо, оно што је до нас, снимили трасу, урадили идејно решење, сада се ради план посебне намене јер траса гондоле мало пролази кроз парк природе и то је на надлежим министарствима да се уради план посебне намене, да би ми касније могли да кренемо са радовима и да радимо генерални пројекат али у овој години ћемо сигурно почети да радимо", закључио је председник општине Чајетина.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару