Читај ми!

Шпанци на путу ка врху листе најдуговечнијих народа Европе

Становници Шпаније страствени су пушачи, конзумирају алкохол, али воде рачуна о исхрани, вежбању и друштвеном животу који је прилагођен урбаним навикама. Дуг живот и добро здравље повезани су са бруто домаћим производом по глави становника.

Шпанци на путу ка врху листе најдуговечнијих народа Европе Шпанци на путу ка врху листе најдуговечнијих народа Европе

Институт за здравство Универзитета у Вашингтону недавно је објавио резултате истраживања о дуговечности по земљама до 2050. Међу 20 држава где становници доживе дубоку старост су Швајцарска, Јапан, Данска, Јужна Кореја.

Најстарија особа на свету је Шпанкиња Марија Бренијас Мореа, која има 117 година.

Просечан животни век у Шпанији ће, према новим истраживањима, до 2050. године бити 85,5 година, што је више од просечног животног века у Данској, који износи 83,5 година.

Већина истраживача мисли да је разлог у начину исхране, која је медитеранска и базирана на риби, житарицама, воћу, поврћу.

Нов начин исхране

Како се наводи у истраживањима, многи људи посећују ресторане који нуде масну храну, пржену, зачињену, а све то заливају алкохолним пићем. Овај податак упућује на чињеницу да су се и медитеранске навике у исхрани промениле.

Становници Шпаније страствени су пушачи, конзумирају и алкохолна пића и дроге и у томе предњаче у Европи.

У свету постоје Плаве зоне, у којима живе стогодишњаци по својим рецептима и правилима. Тај појам се односи на географске регије у којима живе најстаријих људи на свету. То су Икарија у Грчкој, Сардинија у Италији, Окинава у Јапану, Ницоуу у Костарики, Лома Линда у Калифорнији...

О томе је писао и Американац Дан Батнер у својој књизи где је и објаснио зашто је животни век становника југа Европе све дужи. Навео је да је цео процес старења и дужине живота повезан и са генетиком предака.

Наслеђе предака – пешачење које продужава живот

Преци ових народа су се много кретали, а истраживањем из 2017. године утврђено је да Шпанци предњаче у пешачењу и да им је просек 5.936 корака на дан.

Градови Шпаније су скоро пренасељени, па Шпанци већину својих дневних обавеза завршавају пешке.

Како се наводи у истраживањима која су радиле америчке компаније „Галуп“ и „Мета“, око 76 одсто Шпанаца осећа друштвену подршку.

Вођа истраживања и шеф „Галупа“ Џон Клифтон, нагласио је да Шпанци, међутим, нису задовољни послом који раде.

Негују породицу и пријатељства

Становници Шпаније су четврти у свету по чврстим породичним везама. Многи млади људу немају могућности да купе стан, па често у породици живи више генерација.

Земље југа Европе не убрајају се у најсрећније државе Европе, као што се тиме могу похвалити Данска и Финска, али су, без обзира на то, задовољни животом.

субота, 29. јун 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару