Читај ми!

Е то је старо вино – и бело и црвено, а има 2.000 година

Најстарије вино на свету у течном облику пронађено је једној римској гробници. Има црвено-браон боју, подсећа на шери, а гробница у којој је нађено, била је нетакнута 2.000 година.

Вино је добило црвенкасто-браон боју због хемијских реакција које су се десиле током 2.000 година откако је као најпре бело, сипано у погребну урну. Нађено је у јужној Шпанији – на месту где су у гробници из доба Старог Рима, и посмртни остаци особа које су ту сахрањене.

Анализа стручњака са Универзитета у Кордоби потврдила је да је течност унутар урне – која је пронађена у реткој, нетакнутој римској гробници која је случајно откривена у андалузијском граду Кармона пре пет година – вино.

Пре овог открића, које је објављено у часопису Journal of Archaeological Science: Reports, најстарије вино сачувано у течном стању била је боца вина Шпајер, која је ископана из римске гробнице у близини немачког града Шпајера 1867. године. Утврђено је да вино датира из 325. године.

Шпанска урна је пронађена 2019. године током реновирања породичне куће, на чијем је имању вино и пронађено.

„Морате да похвалите дух власника куће који је одмах позвао градско Археолошко одељење. Археолози су брзо схватили да је гробница невероватно необична јер је била нетакнута и – неопљачкана“, рекао је Хосе Рафаел Руиз Аребола, органски хемичар са Универзитета у Кордоби који је водио процес анализе вина.

Гробница има осам одељења, од којих су шест имале урне направљене од кречњака, пешчара или стакла и олова. Свака урна садржи кремиране остатке костију једне особе, а на две урне су исписана имена покојника: Хиспане и Сеницио.

Јанус и златни прстен

Пронађен је још и златни прстен украшен са приказом ва лица бога Јануса. Археолози су нашли и металне ноге стола на коме су тела кремирана.

Када је о вину реч, дуже време се мислило да је реч о резузлтатима поплаве и кондензације. Ипак, Руиз Аребола и његов тим су, нешто више од пет литара црвенкасте течности у стакленој посуди, почели да анализирају.

Тестови су показали да има пе-ха вредност од 7,5, и да садржи хемијске елементе веома сличне онима у данашњим винима.

„Тражили смо биомаркере, хемијска једињења која вам недвосмислено говоре шта је одређена супстанца. У овом случају, тражили смо полифеноле искључиво из вина – и пронашли смо седам винских полифенола. Упоредили смо те полифеноле са онима из вина из овог дела Андалузије и поклапали су се. Дакле, то је потврдило да је у питању вино. Следеће што је требало урадити је било да се утврди да ли је у питању бело или црно вино“, објаснио је Аребола.

Недостатак сирингинске киселине, која настаје када се главни пигмент у црвеним винима распадне, јасно је указивао на бело вино – као и локални римски мозаици који приказују људе како газе бело грожђе.

понедељак, 25. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње